Hvad kan jeg selv gøre?
Depression påvirker din fysiske krop. Jo bedre du passer på din krop, desto mere modstandsdygtig er du over for sygdomme, herunder også depression. At pleje sin krop kræver energi og motivation, og derfor er det en god ide at gå i gang med at forebygge inden overskuddet er helt væk.
Kost
En kost bestående af grøntsager, frugt, bær, fuldkorn, fjerkræ , fisk og fedtfattig ost viser sig i undersøgelsen at være forbundet med en lavere forekomst af depressive symptomer og en lavere risiko for depression.
Motion
Motion påvirker kroppens kemiske processer, hvilket gavner dit psykiske velvære. Oplevelsen af psykisk velvære varer ofte ved i nogle dage efter, man har dyrket motion. Motion øger energiniveauet. Ophidselse og ærgrelse føles mindre, stressniveauet nedsættes og nedtrykte følelser mindskes.
Søvn
Manglende søvn kan også øge risikoen for depression, derfor er din nattesøvn afgørende for dit psykiske velbefindende. Prøv evt. at gøre dette, inden du går i seng:
- Lav noget, der gør dig afslappet 30 minutter før, du går i seng. Kroppen skal geare ned. Undgå at se fjernsyn, bruge din smartphone, ipads eller andre tablets.
- Læs en bog, magasin eller avis.
- Mørklæg dit soveværelse
Undgå alkohol og stoffer
Efter en “våd” aften kan nogle føle sig nedtrykte og tomme indeni. Denne tilstand kaldes dysfori, og er et udtryk for øget irritation og en ulyst til mange ting. Dysfori opleves oftere hos folk, der har psykiske problemer, eller folk der tidligere har haft depression. Dog kan dysfori ramme alle og går somregel væk igen.
Der er en sammenhæng mellem alkohol, stoffer og udviklingen af depression. Hvis man drikker meget, er risikoen for depression 4 gange så stor. Alkohol og stoffer er bruges af nogen som selvmedicinering, til at dulme symptomerne. Depression bliver dog næsten altid værre i det lange løb, hvis man medicinerer sig selv med rusmidler.
Ønsker du at læse mere om, hvad du selv kan gøre, kan du besøge depressionsforeningens hjemmeside.
Tal om det
Tal med en ven, familie, læge eller kæreste og forsøg at sætte ord på, hvordan du har det. Det er ofte sådan, at den første gang, du sætter ord på det, er sværest. Næste gang bliver det lettere. Mange oplever en lettelse når de har fortalt om deres situation til nogen. At tale med nogen kan få én til at se tingene anderledes. Det kan være en god ide, at sige hvad man ønsker at få ud af samtale, fx: "Jeg har ikke brug for dine råd, men jeg har brug for at komme ud med hvordan jeg har det. Du skal bare lytte".
Hvis du gerne vil tale med en professionel, eller høre om, hvad du har af muligheder for at få det bedre, så se kontaktboksen her på siden.