luk

Stress er

 

Stress er

 

Alle kan have følelsen af at have travlt indimellem. Det har du sikkert også. Nogle får tydelige kropslige signaler, når de har travlt. Pulsen stiger, du bliver tør i munden og sveder pludseligt. Det er meget forskelligt, hvordan kroppen reagerer ved travlhed, men det er vigtigt at skelne mellem travlhed og stress-symptomer. Du kan tale om stress når de fysiske symptomer ikke forsvinder igen. Man kan sige, at kroppens alarmberedskab er under konstant aktivering. Du kender sikkert følelsen i kroppen, når du går til eksamen, eller har været til en jobsamtale, hvor du mærker adrenalinen pumpe rundt i kroppen. Denne følelse er helt normal og kan vare ved i timer efter, at du har præsteret. Hvis du oplever de samme symptomer uden at have præsteret i nogen sammenhæng, kan der være tale om stress. Har du oplevet dette, er det en god idé at snakke med din læge og fortælle om din situation. Din læge kan hjælpe dig videre til yderligere hjælp.

 

Du kan læse mere om stress her, samt det, du kan gøre for at forebygge stress.

 

Sund og usund stress

 

  • Den sunde stresstilstand hjælper os med at være parate og i stand til at klare store belastninger og varer fra minutter til et par dage. Dette kan også kaldes akut stress. Eksempler på akut stress er, når du er til eksamen, til en jobsamtale, eller hvis du løber ud på vejen foran en bil.
  • Den usunde stresstilstand er, når kroppen hele tiden eller jævnligt udsættes for både psykiske og fysiske belastninger igennem en længere periode (fra ca. 3 mdr.). I sådanne tilfælde kan man begynde at tale om negativ stress, fordi kroppen hele tiden er i højeste alarmberedskab pga. forhøjet niveau af stresshormoner. Hvis kroppen gentagne gange presses hårdt, mister den evnen til at sænke niveauet af stresshormoner, hvilket kan betyde, at man rammes af kronisk stress.

    

På linket nedenunder kan du teste dig selv, hvis du er i tvivl om, om du er stresset. Det er vigtigt at understrege, at du altid skal forholde dig kritisk til testens resultater. Lav evt. testen flere gange, men på forskellige tidspunkter. Der vil altid være forskel på testens resultat afhængig af, om du befinder dig i en presset situation eller holder ferie. Det kan være en god ide at benytte testen, hvis du har en følelse af stress gennem længere tid.

Test dig selv

 

Du kan altid kontakte Headspace og få en snak omkring din situation.

Headspace er anonym og gratis rådgivning til alle unge mellem 12-25 år.

Kontakt administrator

Navn:  
Mail:  
Emne:  
Besked: